Bloggnorge.com // Gydja av den gamle vei
Start blogg

Gydja av den gamle vei

Bare enda et Bloggnorge – Gratis blogg-nettsted

Jule forberedelser og vanskelige valg

Kategori: Ukategorisert | 0 kommentarer » - Skrevet torsdag 3. desember , 2015 kl. 15:18

Desember er en deilig tid for de fleste, også for meg. Fylle huset med pynt, kjøpe og lage julegaver og ikke minst masse god mat og søtsaker. Men det er også noen vanskelige valg i Juletida akkurat som resten av året.

Handle lokalt og støtte nærmiljøet. Ja det er jeg da virkelig for og prøver å gjøre det mest mulig. Men når det kommer til mat har jeg et problem. Jeg vil jo gjerne kjøpe mest mulig økologisk, og det er ikke noen lokale farmere med øko mat. Kan selvfølgelig kjøpe øko mat på butikken, men det har vi ikke råd til. Så da blir det Sverige da, den økologiske avdelingen der er både større og med priser vi kan klare.

Juletre, ja det er jeg virkelig glad i. Har i lang tid kjøpt litt og litt pynt i porselen, metall og tre. ikke en eneste plastik kule. så i år har jeg nok pynt til et stort juletre. Og jo vi har da og hjemmelaget pynt ikke alt er kjøpt. Men så er problemet da: Jeg har ikke lyst til å drepe et tre bare for å ha det 14 dg også kaste det på dynga. Det føles rett og slett vondt. Må innrømme at barnåler og småkryp over det hele ikke er så fristene heller, jeg elsker ikke akkurat rengjøring heller. Men plast tre? de er jo ikke like pene og det er vel heller ikke miljøriktig? Igjen et vanskelig valg, men vi endte opp med nettopp plasttre. Min mann fant et på halv pris i fjor og det er furu med tykke, buskete grener som ser utrolig ekte ut. Jeg er faktisk blitt veldig glad i det miljøfiendtlige treet vårt. Og nå står det ferdig pyntet med det hjemmelagede solhjulet i toppen, og det er faktisk vakkert om jeg skal si det selv. Det dufter ikke av furu, det er sant. Men deriomot dunster det av vekselvis peppermynte eller eucalyptus alt etter hva jeg sprayer på for å holde kattene vekk. Det virker faktisk.

Julegaver, ja de har jeg vel snakket om før. Det blir ikke store dyre ting, men det ligger mye omtanke bak hver eneste en. Største problem er å finne noe til min mann. det må være noe han ville ønsket seg om han visste at det fantes, og det skal han jo ikke vite fordi jeg vil overraske ham. Det er altså ikke lett å finne noe til en mann som kan lage alt han ønsker seg, til en brøkdel av prisen det koster å kjøpe det. Men ved hjelp av mine fantastiske barn og gode venner, har jeg klart det hvert år. Så jeg skal klare det i år også. Siden jeg vet du leser bloggen min skatt, så skriver jeg ikke mer om mine skumle planer her.

Julekalender, der har jeg virkelig et problem i år. Kun 2 barn igjen her hjemme, men pakke kalender er fremdeles alt for dyrt. Mange gode ideer der ute, men ikke noen som passer helt her. Jeg har faktisk ikke noe imot at ungene får litt ekstra søtsaker i Jula. Selv om jeg vet at både jeg og 16 åringen sikkert kunne fått adhd diagnose om jeg hadde villet det. Men helt ærlig, de billige sjokolade kanderene er ufyselige. Den sjokoladen har vel aldri sett en kakaobønne. Så endelig fant jeg en enkel løsning, og her er min dag etter det:

Jeg skal sy 2 julestrømper, SKATT du må kjøpe smågodt og frukt ungene liker i dag. Hvor har jeg stoff tro? Leter en halv time og JA der er jo noen rester fra min manns rød/grønne kilt. Nål og tråd? Hvor pokker har jeg lagt det? Ikke på plass i syskrinet eller i noen andre kasser med dill og dall, sukk. Jo der var det på min manns arbeidsrom, hva i huleste har jeg lagt det der for? Tegnepapir til mal? se det er min manns ting, og ligger derfor nøyaktig der det skal. Mitt i all leteaksjon finner jeg også noe kult bånd med sølvhjerter av tre, det blir flott på julestrømpene. Så igang med å tegne og sy før ungene kommer hjem. Men hvor er lesebrillene nå da? Lang leteaksjon, avbrutt flere ganger av valp som må tisse eller katt som fanger julepynt. Endelig fant jeg dem i KJØLESKAPET?? tror jeg må gi nissen litt kaffe eller noe. Dere kan godt se at det tar en hel dag å gjøre noe så enkelt som å sy 2 julestrømper eller hva? Når man da også tar med at jeg ble kastet ut av håndarbeidstimen, med beskjed om aldri å komme tilbake så har jeg grunn til og nå være stolt av de 2 fyldte julestrømpene som henger på veggen. Jeg har faktisk også klart å strikke et skjørt med sjal til. Ok det var tykt garn og pinne nr 9, men likevel gamle bestemor lærer nye ting. Så dagen i dag var nok en deilig dag med fuldt kaos og litt produksjon til Jul.

Vanskelige valg, hele livet er vel fyldt med dem. Noen ganger velger vi feil, men det gir jo lærdom og det er aldri feil. Jeg sitter og tenker tilbake, lurer på om jeg ville valgt annerledes om jeg fikk sjangsen til å velge om. Nei jeg ville ikke det, selv de såkaldt dårlige valg har bragt gode ting i siste ende så nei. Eneste er kanskje at jeg skulle ikke trodd på skolerådgiver i 9 klasse, da han sa jeg ikke hadde hjerne til å ta noe mer utdannelse. Jeg motbeviste det jo med og ta gymnas på kveldskole med 2 små og ta meg av samtidig. hadde ingen karakter under 4 og så til og med 5 og 6 i noen fag. Untatt matte da, tall forstår jeg bare ikke ferdig. Men jeg er ikke dum av den grunn kjære rådgiver, men du var vel sur over at jeg vant diskusjoner med deg i både kristendom og samfunnsfag timene. Men jeg ville uansett ikke vært foruten årene som hjemmeværende husmor med barn. Så utrolig mye glede og gode minner det gir. Så nei ikke en eneste ting jeg ville velge om, så da får jeg vel bare stole på at de valg jeg tar i dag, også ender bra.

Så nå har jeg igjen tid til å tenke på hva mer kan jeg gjøre for å hjelpe andre til en god Jul og fremtid? Jeg har kontaktet flyktningmottak, kommune, frivillige organisasjoner i nærmiljø og Buffetat. Venter på svar fra alle sammen. De er nok så overarbeidet at det er vanskelig og få tid til å finne noe vi kan bidra med. I tillegg er byrokratiet i Norge utrolig tungrodd så de stakkarene som jobber med mennesker har det veldig tungt tror jeg. Men det er ikke lett å sitte og vente på svar, jeg har ikke funnet det der merkelige som heter tolmodighet enda. Og nå er jeg helt tom for ideer til hvem jeg kan henvende meg til, og hva jeg kan gjøre for å hjelpe de som trenger det. Så om noen skulle lese dette og ha noen gode ideer, vil jeg sette enormt stor pris på tilbake melding. På forhånd mange takk og ha en deilig førjulstid alle sammen

 

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.