Bloggnorge.com // Gydja av den gamle vei
Start blogg

Gydja av den gamle vei

Bare enda et Bloggnorge – Gratis blogg-nettsted

Folkeskikk

Kategori: Ukategorisert | 0 kommentarer » - Skrevet torsdag 26. november , 2015 kl. 16:45

Igjen en bemerkning som gir meg trang til å skrive litt.

Det er normal folkeskikk i Norge å vise sitt ansikt i det offentlige rom……..

I utgangspunktet er jeg av den oppfatning at i Kinaland gjør man som kinamann. Jeg er også opptatt av å lære mine barn normal folkeskikk. Men vi har mange eksempler på normal folkeskikk her i landet, og her er noen av dem jeg er veldig streng på i min barneoppdragelse: Se på folk du snakker med, den slurver veldig mange Nordmenn med.

Snakk høflig med alle uansett hva og hvem de er, oi så mange Nordmenn har glemt det. Jeg opplever ofte uhøflige mennesker både i form av kunder når jeg er på jobb, og i form av selgere når jeg er kunde.

Gi plass på fortauet, man skal altså ikke presse andre ut i veien. Der opplever jeg langt større folkeskikk blant mennesker fra Arabiske land enn blant Nordmenn og østeuropeere

. Ta av dere skoene før dere går inn i huset, den er da nesten glemt.

Overhold avtaler og ikke minst tidspunkter, unnskyld meg, men den er mer enn nesten glemt.

Ikke gi løfter du ikke er sikker på og holde, sukk den har jeg nesten gitt opp å snakke om.

Ta av deg lua innendørs og det gjelder også capsen enten den er bak fram eller ei. Våre barns venner ser ut som de er falt ned fra månen når vi forlanger det her.

Reise seg for eldre eller gravide på bussen, mange gjør det, men for mange gjør det ikke. Og til dem som blir sure over at noen tilbyr dere sitteplass: Skam dere.

Rope ukvemsord til andre, det er da mot enhver folkeskikk i alle land. Men det er det dessverre veldig mange av alle folkeslag som tror er ok.

Når vi da også tar med at norske menn og kvinner måtte på kurs for å lære og kle seg, før de kunne gå i foretningsmøter med land som Japan. Det er nemlig ikke god folkeskikk og stille med skjørtet opp under armene og utringning til navlen. ei heller med slipset på halv 8 og skjorta halvt utafor og dag gammelt skjegg. Men sånn stilte altså våres forettningstopper til møte med både Japan og Tyskland. Behøver jeg si at forhandlingene ikke gikk så bra?

Det er sikkert flere eksempler jeg ikke kommer på her og nå. Men poenget er: Hvordan i huleste kan vi lære andre folkegrupper om Norsk folkeskikk når vi har glemt alt om det selv? Du kan ikke forlange at andre skal gjøre noe du selv ikke er villig til eller har evner til å gjøre.  Det er da en kjent sak at gjør som jeg sier og ikke som jeg gjør, aldri har fungert i barneoppdragelse. Så hvordan kan noen tro det skal fungere i integrering sammenheng? det er da ikke logisk å tro noe sånt. Og ulogisk tankegang har en tendens til å irritere meg grenseløst.

Når det er sagt så vil jeg gjerne at våre nye landsmenn skal lære Norsk folkeskikk. Men da må vi faktisk se til å lære våre egne barn og voksne det også. Det nytter ikke at man går på NAV kurs og hører kursholder proklamere: Man behøver ikke alltid komme på tiden, det er helt ok og være for sen. Det er på høy tid at Norsk folkeskikk blir innført igjen i alle samfunnslag. På skoler, i hjemmet, på arbeidsplasser og ute i det offentlige rom.

Så ja jeg er enig med han som snakket om folkeskikk, den dagen VI følger Norsk folkeskikk og det er veldig langt unna at vi gjør.

Nå skal det her på tampen nevnes at det finnes folk som har folkeskikk. Både blant Nordmenn og andre. Jeg vet om flere butikker jeg gleder meg til å handle i, nettopp fordi de som jobber der er så høflige og hjelpsomme. Majoriteten av kunder der jeg jobber er også høfligeog vennlige, både de norske og innvandrere/flyktninger. Her om dagen møtte jeg til og med en herre i 60 årene som løftet hatten, åpnet døren for meg og smilte mens han sa god dag frue. Det er sånt som lysner ens dag og jeg kunne ikke la være med å smile til verden resten av dagen.

Så jeg har en tro på at folkeskikken er ikke død, men vi må vekke den fra dvalen før vi prøver å lære andre den. Og når det gjelder religiøse plagg, vel så lenge det ikke er forbudt måvi alle tåle dem. Vi må faktisk lære oss å se forbi dem og prøve å heller bli kjent med mennesket bak sløret. Kan jo hende det blir en positiv opplevelse ikke sant?

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.